Veel gestelde vragen over permanente make-up

Op deze pagina geef ik antwoord op de meest voorkomende vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Dan kun je uiteraard contact met mij leggen.

 

Is de behandeling pijnlijk? 

De behandeling is niet geheel gevoelloos, iedere klant ervaart dit anders. Het is mogelijk om de gevoeligheid te beperken door EMLA crème te gebruiken. Dit is op dokters recept bij de apotheek te verkrijgen. Deze crème verdoofd de huid, waardoor de behandeling minder gevoelig is. EMLA crème kun je indien nodig al 1 uur voor de behandeling aanbrengen. Dit geldt niet voor behandelingen bij de ogen, deze crème mag namelijk absoluut niet in de ogen komen. Een alternatief is het gebruik van 2 paracetamol een half uur van te voren (ik adviseer je alleen paracetamol te gebruiken en geen andere pijnstillers in te nemen).


Wat is het verschil tussen tatoeëren en permanente make-up?

Zo op het eerste gezicht lijken permanente make-up en tatoeages misschien op elkaar. Maar er is wel degelijk een groot verschil. Bij het aanbrengen van tatoeages gaat de naald verder in de huidlaag dan bij permanente make-up. Doordat de naald dieper de huid ingaat, wordt het pigment ingekapseld door vetcellen en zal de tatoeage dus bijna niet meer vervagen. Bij het aanbrengen van permanente make-up wordt het pigment vlak onder het huidoppervlak, in de eerste huidlaag, gebracht. Dit betekent dat permanente make-up eerder vervaagd en dus ook makkelijker is aan te passen is.


Hoe lang duurt een permanente make-up behandeling? 

Omdat het van groot belang is dat hetgeen jij voor ogen hebt, ook overeenkomt met het uiteindelijke resultaat wordt er voor de eerste behandeling dan ook altijd voldoende (1,5 tot 2 uur) tijd ingepland. Bij de eerste behandeling zal de vorm van het te behandelende onderdeel worden voorgetekend, zodat je weet én ziet wat je kunt verwachten. Bij de eerste afspraak wordt ook het "informed consent" formulier ingevuld. Deze vragenlijst is nodig om de behandeling veilig en verantwoord te laten verlopen. Permanente make-up kan namelijk in sommige gevallen van ziektes en/of in combinatie met een aantal medicijnen, niet worden aangeraden. Vraag in geval van twijfel om meer informatie. De nabehandeling duurt gemiddeld 45 tot 60 min.


Waarom moet ik een nabehandeling laten doen?

Er wordt een niet-eigen huidpigment de huid ingebracht. Hierop reageert lymfe vocht om dat af te drijven en bestaat de kans dat er een onregelmatige pigmentatie optreedt. Om een mooi en kleurvast eindresultaat te krijgen is het noodzakelijk om de behandeling nogmaals te ondergaan. Hiermee komt een kleurstapeling tot stand waardoor het pigment beter houvast heeft. Omdat de huid een cel-vernieuwing kent van ongeveer 28 dagen is het belangrijk dat de nabehandeling niet te vroeg wordt herhaald. Een oudere huid heeft een tragere cel-vernieuwing. Daarom geldt de regel dat de behandeling tussen 6 à 8 weken herhaald dient te worden.


Hoe lang blijft permanente make-up zitten?

Gemiddeld blijft permanente make-up 3 jaar zitten. Het pigment zal echter nooit helemaal verdwijnen, maar met de tijd vervagen. Dit komt voornamelijk door blootstelling aan UVA- UVB stralen (daglicht), zonnebank en peelings. Daarom is het belangrijk om dagelijks een crème met beschermingsfactor te gebruiken en in de zomermaanden een nog hogere factor aan te brengen. Zo wordt de kleur beter beschermt tegen vervagen.

Ook de zuurgraad van de huid is een bepalende factor. In gezichtscrème zit vaak vitamine E die ook het pigment aantast. Let hierop bij het kopen van een (nieuwe) crème. Wanneer je bijvoorbeeld de wenkbrauwen weer gaat bijtekenen is dit meestal het moment om een "touch-up" behandeling te doen. Dit is gemiddeld na 1 tot 1,5 jaar. Een touch-up behandeling bestaat meestal uit één  behandeling. Uiteraard gelden hier aangepaste tarieven voor. Een jaar na de behandeling ontvang je van mij hiervoor een brief.


Waar moet ik rekening mee houden voor de behandeling?

  • Ik adviseer om minimaal 24 uur voor de behandeling geen alcohol en aspirine te gebruiken, dit in verband met het bloedverdunnend effect waardoor de pigment niet goed zal pakken (paracetamol mag wel).

  • Mocht je verdoving willen tijdens de behandeling, dan is dit mogelijk door het aanbrengen van EMLA crème, deze is op doktersrecept te verkrijgen bij de apotheek. Zorg ervoor dat je het doosje voorzien van jouw naam meeneemt naar de studio. De crème mag 1 uur van te voren worden aangebracht (niet op de ogen). 

  • De behandelde huid moet 3 à 4 dagen droog blijven. Wij adviseren daarom om de haren vóór die tijd te wassen. Het behandeld gebied kun je na de behandeling schoonmaken met bijvoorbeeld een wattenschijfje.

  • Bij eyeliner adviseren wij in de zomer om een zonnebril mee te nemen. De ogen kunnen wat gevoeliger zijn voor daglicht en wat gezwollen.
  • Houd er rekening mee dat er niet gewerkt kan worden als er wimperextentions aanwezig zijn. Binnen 1 week na de behandeling mogen ze ook niet terug geplaatst worden.

  • Bij behandeling van de lippen: Als je regelmatig een koortslip hebt adviseren wij om 3 dagen voor de behandeling een koortslip crème (bijvoorbeeld Zovirax) te smeren en een week voor en na de behandeling L- lysine tabletten te slikken van 1000mg per dag. 

 

Wanneer kan ik niet behandeld worden?

  • Wanneer je diabetes hebt. Dit in verband met het helingsproces. Er kunnen kleurverschillen optreden en het resultaat is vaak niet mooi.
  • Als je lijdt aan oogaandoeningen, zoals diabetes retinopathie, glaucoom en staar kun je helaas geen eyeliner behandeling ondergaan. Wanneer je hemofilie ( bloedstollingziekte) hebt, last van Keloïd (gestoorde wondgenezing) of wanneer je op de behandeldag koorts hebt, kun je geen permanente make-up behandeling ondergaan.


Wanneer mag ik make-up aanbrengen op de behandelde huid?

De eerste 5 dagen na de behandeling mag er geen make-up aangebracht worden. Na de 5e dag mag dit wel, de huid is dan dicht en er kunnen dan geen infecties meer ontstaan. Echter door de permanente make-up heeft u geen “bloot gezicht” meer en is vroegtijdig aanvullende make-up aanbrengen niet direct nodig. Voorkomen is beter dan genezen.

 

Ik onderga binnenkort chemotherapie, wat kan permanente make-up voor mij betekenen?

Permanente make-up kan voorafgaand aan de therapie en de zichtbare bijwerkingen zoals haaruitval, als ondersteuning goed gebruikt worden. Door het aanbrengen van een schaduw tussen de bestaande haartjes blijft een tijdelijke wenkbrauw zichtbaar wanneer de eigen haartjes uitvallen door de therapie. Door het aanbrengen van een poederig lijntje op de wimper rand heb je toch kleur rondom de ogen op het moment dat de wimper-haren uitvallen.

 

Is permanente make-up veilig? 

Het is bewezen dat permanente make-up (PMU) geen schade toebrengt aan de gezondheid. In sommige gevallen wordt het toch afgeraden om permanente make-up te ondergaan. Vandaar dat altijd eerst het "informed consent formulier" moet worden ingevuld, zodat wij jouw medische achtergrond kunnen achterhalen en hier op een veilige en verantwoorde manier mee om kunnen gaan. Hierop staan de contra-indicaties (omstandigheid waardoor een bepaalde behandeling of geneesmiddel niet kan worden toegepast) maar ook gegevens die van invloed kunnen zijn op de kleur.

Op basis van hetgeen is ingevuld op het "informed consent formulier" kan bepaald worden op welke wijze de behandeling het beste uitgevoerd kan worden om het meest optimale resultaat te behalen.

In de studio wordt met geavanceerde en betrouwbare apparatuur gewerkt. Way2Beauty beschikt over een officiële vergunning van de GGD, je kunt er dus volledig op vertrouwen dat de behandeling vakkundig en hygiënisch verloopt. Deze vergunning van de GGD is verplicht voor specialistes in permanente make-up. Wij werken met veilige pigmenten zonder PAK's en zware metalen.

 

Voor wie is permanente make-up geschikt?

Permanente make-up is geschikt voor iedereen die er op elk moment van de dag verzorgd uit wil zien. Het is makkelijk als je weinig tijd heeft of moeite wilt doen om je op te maken. Ook als je een bril draagt of allergisch bent voor gewone make-up, is het een ideale oplossing. Daarnaast kan permanente make-up het gezicht accentueren, bijvoorbeeld als wenkbrauwen en wimpers van nature niet zichtbaar zijn. Twijfel je of je vanwege bijvoorbeeld medicijngebruik niet in aanmerking komt, neem dan contact met me op.